Niet iedereen wenst te worden gereanimeerd.
Stichting Hartveilig Voorschoten respecteert dit en hecht er grote waarde aan dat de vrijwillige hulpverleners deze wens ook respecteren.
Hoe ga je hier als hulpverlener mee om?
Vrijwillige hulpverleners kunnen in een situatie komen waarin zij zich geconfronteerd zien met beslissing om wel of niet te reanimeren. Hoe ga je om met een situatie waarin omstanders of familie aangeven dat het slachtoffer niet gereanimeerd wenst te worden?
Bovendien, als je als hulpverlener bent gealarmeerd via de meldkamer, betekent dit dat de ambulances en soms zelfs de traumahelikopter ook al onderweg zijn. Wat doe je dan?
Niet-reanimerenpenning
Met eenĀ niet-reanimerenpenning maakt iemand de wens kenbaar dat hij of zij niet gereanimeerd wil worden bij een hartstilstand. Het is een op zichzelf staande verklaring gedragen aan een halskettinkje en voorzien van pasfoto, naam, geboortedatum en handtekening.. Als je als hulpverlener deze penning aantreft, hoef je niet te starten met de reanimatie.
Heeft u de wens om niet te worden gereanimeerd? Help de hulpverlener!
U maakt de situatie voor de vrijwillige hulpverlener aanmerkelijk eenvoudiger door de niet reanimeren penning te dragen. Dit helpt tevens bij de verwerking door de hulpverlener achteraf, omdat de hulpverlener zich niet schuldig hoeft te voelen over zijn besluit om wel of niet tot reanimatie over te gaan.
Wilt u meer informatie over de niet-reanimerenpenning?Ā Bezoek dan bijvoorbeeld deĀ website: Laat me gaan.
U kunt ook meer lezen over dit onderwerp op de website van de Nederlandse Vereniging van voor Vrijwillige Euthanasie: NVVE
of bij de PatiĆ«ntenfederatie NederlandĀ